top of page

İnfaz süresi nedir? İnfaz yasası kaç yıl yatar? İnfaz yanınca ne olur? İnfaz tarihi ne zaman başlar? Kesinleşen ceza ne zaman infaz edilir?

İnfaz Süresi Nedir?

İnfaz yatar hesaplaması, kesinleşmiş bir mahkeme kararı ile hapis cezasına çarptırılan kişinin cezaevinde ve denetimli serbestlikte geçireceği süreyi belirlemek için kullanılan bir yöntemdir. Bu yönteme halk dilinde "yatar hesaplama" denir.




İnfaz Tarihi Ne Zaman Başlar? / Kesinleşen Ceza Ne Zaman İnfaz Edilir? / Cezanın İnfazı Ne Zaman Tamamlanır?

Ceza kararının kesinleşmesi, hükmün infazını gerektirir. Üç yılı geçen mahkumiyetlerde, ilgiliye tebligat yapılmaksızın yakalama kararı çıkarılarak kolluk kuvvetleri marifetiyle yakalanması ve hapis cezasını infaz etmek üzere ceza infaz kurumuna sevki sağlanır.İnfaz, hapis cezaları açısından cezanın kesinleşmesi ile başlar ve bihakkın tahliye tarihi ile biter. Adli para cezaları açısından ise cezanın kesinleşmesi ile başlar ve adli para cezasının tamamen ödendiği tarih itibarıyla sonlanır. İnfaz aşamasından sorumlu kişi ise İnfaz Cumhuriyet Savcısıdır.

Suçun işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanun ile sonradan yürürlüğe giren kanunların hükümleri farklı ise, failin lehine olan kanun uygulanır. Ancak infaz tamamlandıysa lehe geri yürüme olmaz. Denetimli serbestlik süresi dolunca infaz tamamlanmış sayılır.

İnfaz Ertelenebilir mi? / Kaç Yıl Ceza İnfazı Ertelenebilir?

5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 17. maddesinin ikinci fıkrasına göre bazı cezalar ertelenebilir. Erteleme, her defasında bir yılı geçmemek üzere en fazla iki kez uygulanabilir.

İnfaz Kaç Yılda Silinir?

Kural olarak, hükümlüye ait adli sicil kaydı cezanın infaz edilmesinden sonra silinerek arşiv kaydına alınır. Hükümlüye ait arşiv kaydı ise 5 yıl sonra silinir. Ancak değişik koşullarda bu süre 15 veya 30 yıl olabilir. Kişinin ölümü veya eylemin suç olmaktan çıkması gibi nedenlerle de arşiv kaydı silinebilir.

İnfaz Yanınca Ne Olur?

İnfazın yanması demek, ceza alan bir kişinin cezanın infazı tamamlanmadan kasten yeni bir suç işlemesi anlamına gelir. Bu durumda, sonraki suçtan alınan ceza miktarına göre kişinin cezaevinde kalacağı süre değişiklik gösterir.

2 Kez Mükerrir Ne Kadar Yatar?

İkinci kez mükerrir olan kişinin işlediği suçun niteliğine ve suç tarihine göre infaz hesaplamasına etkisi değişiklik gösterir. Bu nedenle bu sorunun net bir cevabı yoktur.

İnfaza Gönderme Üst Yazısından Sonra Ne Olur?

5275 sayılı İnfaz Kanunu'nun 19. maddesine göre, hükümlü hapis cezası veya güvenlik tedbirinin infazı için gönderilen çağrı kağıdının tebliği üzerine 10 gün içinde gelmez, kaçar ya da kaçacağına dair şüphe uyandırırsa, Cumhuriyet Savcısı yakalama emri çıkarır.

2024 Denetimli Serbestlik Kaç Yıl?

Bu düzenleme kapsamında denetimli serbestlik süresi 3 yıl olarak belirlenmiştir (öncesinde 1 yıl idi). Bazı süreli hapis cezaları için koşullu salıverilme imkânından yararlanabilmek için cezaevinde kalınması gereken süre, cezanın yarısı kadar olacaktır.

Yeni Yargı Paketinde Mahkumlara Ceza İndirimi Var Mı?

Yeni yargı paketinde ceza indirimi öngörülmemektedir.

Denetimli Serbestlikte Yurt Dışına Çıkılabilir mi?

Denetimli serbestlik kararı verilen kişi hakkında başka bir suçtan dolayı mahkeme veya hakim tarafından yurt dışına çıkmama adli kontrol tedbiri verilmediyse ve denetimli serbestlik kararı kapsamında belirlenen yükümlülüklerini aksatmaması koşuluyla kişinin yurt dışına çıkmasına engel bir durum yoktur.

İnfaz Zaman Aşımı Kaç Yıl?

Olağan dava zamanaşımı süreleri;

  • 5 yıl ve daha az hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlar için 5 yıl,

  • 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlar için 10 yıl,

  • 20 yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlar için 12 yıldır.

5 Yılın Altındaki Cezalar Yatar mı? / 3 Yıl Cezanın Yatarı Nedir? / 5 Yıl Cezanın Yatarı Ne Kadar? / 10 Yıl Ceza Alan Ne Kadar Yatar? / 36 Yıl Hapis Cezası Alan Ne Kadar Yatar?

Bu sorulara net bir cevap vermek zordur. İnfaz hesaplaması, işlenen suçun niteliğine, suç tarihine, mükerrirlik durumuna ve diğer unsurlara göre farklılık gösterir.

 

 
 
 

Comments


Son Yazılar

bottom of page